С 50% нараства броя на  нарушенията на трудовото законодателство от

...
С 50% нараства броя на  нарушенията на трудовото законодателство от
Коментари Харесай

Масови нарушения на трудовото законодателство отчита Инспекцията по труда

С 50% нараства броя на  нарушаванията на трудовото законодателство от началото на изключителното състояние у нас поради ковид, регистрират от  Главната ревизия по труда. Работниците не могат да се изпращат в неплатен отпуск без тяхно единодушие, припомнят от инспекцията.
Сигналите към този момент са над 600, като една трета от тях са за неизплащане на заплати и отпуски при освобождение на личен състав от работа. Често се упражнява и насила служащият да напусне по взаимно единодушие.
Дина Христова от основната Инспекция по труда разяснява пред БНР:
„ Факт е обаче, че в случай че служащите се съгласят да напусна по взаимно единодушие, те губят освен цялостните си права на обезщетение за безработица, те губят и компенсации, които работодателят дължи по Кодекса на труда.
Така че нашият съвет е в действителност служащите да не се съгласяват с отвод от права, тъй като един път разписали по взаимно единодушие, на процедура мъчно може да бъдат предпазени правата им “.
Според подадените сигнали постоянно от бизнеса притискали чиновниците си да изискат да употребяват неплатен отпуск, като подпишат заявление за това. Има и сигнали за фалшифицирани подписи:
„ Когато при нас има сигнали, от които да е видно, че служащият не е подписвал документ и е бил оказан напън върху него, ние ще сигнализираме прокуратурата. Ситуацията е такава, че по-скоро можем да приказваме за чести такива случаи сега “, изясни Дина Христова.
Съветът към хората е да внимават дали се съблюдават периодите на предизвестието за освобождение - в случай че те се нарушават, се дължи обезщетение, само че предизвестието може да изтече и в границите на отпуск на наетия, който се употребява все още.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 6 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР